Pressmeddelande 2020-11-19

Drygt 28 000 har vaccinerat sig hittills

På två veckor har drygt 28 000 person vaccinerat sig mot säsongsinfluensan i Kalmar län och nu börjar vaccinet ta slut på en del hälsocentraler.

Trycket för att vaccinera sig bland de över 65 år och i olika riskgrupper varit stort sedan vaccinationerna startade den 3 november. Det har inneburit att en del hälsocentraler nu börjar få slut på vaccin. Totalt finns drygt 1 900 doser kvar ute på hälsocentralerna i länet.

Utifrån den nationella prioriteringsordningen där riskgrupperna i första hand ska få influensavaccination pausas därför tillfälligt vaccinationen av vård- och omsorgspersonal inom Region Kalmar län.

- Det är glädjande att så många har insett betydelsen av att ta influensavaccinet. För att säkra att alla i riskgrupp som mest behöver influensavaccin får sin spruta så får vård- och omsorgspersonal stå tillbaka i det här läget, säger Mathias Landerdahl, läkemedelschef.

De som tillhör riskgrupp eller är 65 år och äldre uppmanas nu att boka in sin tid för vaccination mot säsongsinfluensan om de inte redan gjort det. Ytterligare 1 500 doser levereras till Kalmar län i början av december. Det rör sig om en tilläggsupphandling.

När man har säkrat att alla ur riskgrupp fått chansen att vaccinera sig kommer man i första hand åter öppna möjligheten till influensavaccination för personal inom vård- och omsorg. Sist ut att vaccineras är allmänheten, som kommer att erbjudas vaccination utifrån tillgång.

Förra säsongen var det drygt 37 000 personer i länet som vaccinerade sig fram till den 1 mars.

Mer information

Mathias Landerdahl                                                                         
0490-872 24

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet