Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Johanna Persson Höppe och Anna Norrenge
Nyhet 2022-10-25

Digitala stöd- och behandlingsprogram under utveckling

Tobakshjälpen och artrosskolan är digitala stöd- och behandlingsprogram som redan finns och många fler utvecklas.

Region Kalmar län arbetar tillsammans med Region Jönköpings län och Region Östergötland för att skapa och utveckla digitala program på plattformen Stöd och behandling, en invånartjänst på 1177.se. 

– Vi jobbar gemensamt i Sydöstra sjukvårdsregionen för att kunna möta en ökad efterfrågan och skapa fler program, säger Anna Norrenge, kommunikatör och designer. Det viktigaste är det nära samarbetet med verksamheten i utvecklingen av stöd- och behandlingsprogram. De har ju kunskapen och erfarenheten som är en förutsättning för att programmet ska bli bra och användbart, säger Anna Norrenge, designer och kommunikatör i Region Kalmar län.

Idag finns bland annat Tobakshjälpen och Artrosskolan, men det finns också möjlighet att få KBT-behandling på nätet. Invånaren kan få KBT-behandling för depression, ångest, oro, stress, sömnsvårigheter och utmattning. Just nu håller designstudion bland annat på att ta fram ett stödprogram för barn och unga med fetma.

Johanna Persson Höppe är designer och psykolog i Region Östergötland. Hon har själv behandlat patienter med KBT via nätet.

– Jag tycker att det känns som en positiv utveckling att vi kan nå fler patienter. Behandlingar via nätet tar mindre tid för vården, är mer flexibelt och många invånare är numer vana att mötas digitalt, säger Johanna.

Uppdaterad 25 oktober 2022 Lämna synpunkter på innehållet