Covid-19 dekorbild
Pressmeddelande 2021-02-23

Brittiska covid-varianten har fått fäste i länet

Den brittiska varianten av covid-19 har fått fäste i Kalmar län, samtidigt ökar nu också antalet bekräftat smittade efter flera veckors nedgång.

Region Kalmar län har nu fått resultat av den typning som skett av ett stort antal positiva covid-19-test i länet under veckorna 5 och 6. I cirka 20 procent av fallen finns det skäl att anta att det rör sig om den brittiska varianten. Resultaten är dock preliminära och proverna kommer att analyseras ytterligare. Varken den sydafrikanska eller brasilianska varianten har upptäckts i proverna från Kalmar län.

- Att vart femte fall i stickprovsundersökningen misstänks vara den brittiska varianten är betydligt fler än vi befarade. Vi håller nu på att kartlägga fallen för att se var smittan sprids. De flesta har ingen koppling till utlandsresa och fallen finns i hela länet men med en tydlig ansamling i Västerviks kommun., säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åker Jarnheimer.

Den brittiska varianten har visat sig vara mer smittsam, vilket visat sig i de regioner som följt förekomsten under några veckor.

- Där har man konstaterat en snabb ökning. Vi har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten kring eventuella regionala rekommendationer.

Samtidigt som den brittiska varianten konstaterats i stor omfattning i länet har också antalet bekräftat smittade ökat igen efter fem veckors nedgång. Förra veckan konstaterades drygt 35 procent fler fall än veckan innan. Under de senaste dagarna har också fler personer behövt sjukhusvård.

- Utvecklingen är oroande i synnerhet nu när sportlovet är i full gång, säger Per-Åke Jarnheimer och pekar på rekommendationerna inför sportlovet:

  • Om du reser iväg - agera på ett så smittsäkert både under resan och på resmålet. Planera för att kunna resa hem på ett smittsäkert sätt om du blir sjuk.
  • När du kommer hem - avstå från alla icke nödvändiga kontakter sju dagar efter resan. Jobba hemifrån om du kan, håll barnen hemma från fritidsaktiviteter och barnkalas, undvik grannmingel och afterwork.
  • Vid resa utomlands ska du testa dig direkt vid hemkomsten och sedan ytterligare en gång till efter fem dagar. Samtliga i hushållet - också barnen - ska stanna hemma sju dagar efter hemkomsten.

Mer information

Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare
Kontakt sker genom pressjouren 0480-841 31

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet