
Att stötta vid oro inför skolstart
Nästa vecka är det skolstart för många barn och ungdomar i länet. Att komma tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov är förknippat med många känslor.
En del kanske ser fram emot att träffa kompisar igen, för andra kan återgången kännas pirrig eller rentav jobbig.
Magdalena Ståhle är psykolog och verksamhetschef på Barn- och ungdomshälsan. Hon berättar att stundande skolstart kan innebära en mångfald av känslor.
- Inför skolstart är det många känslor i luften; alltifrån pirr och glädje till nervositet och oro. Allt detta är normalt och kroppens sätt att förbereda sig på det som är nytt och på att komma in i rutinerna igen.
Oro kan handla om att träffa kompisarna man inte sett på ett tag, vara hemifrån hela dagarna, läxor, betyg och att vardagen återkommer. Om man börjar i en ny klass eller skola kan tankar komma om hur man hittar sitt klassrum, hur den nya läraren är eller om man kommer in i gemenskapen i klassen. Som vuxen är det viktigt att man som förälder lyssnar på sitt barn för att förstå vad oron handlar om.
- Som förälder kan man öppna upp för samtal vid olika tillfällen. Vilka förväntningar har ditt barn inför skolstarten? Vad känns svårt eller extra spännande? Lyssna in och låt barnet leda. Samtalen kan ge ledtrådar om vad du som vuxen kan behöva vara observant på.
Om det finns verkliga problem som mobbing eller skolsvårigheter är det något man som förälder måste ta tag i tillsammans med skolan. Handlar det snarare om nervositet inför att gå tillbaka till vardagen så är det bra att stötta barnet i att det är helt normalt och okej att känna så.
- Många delar den känslan, även vi vuxna när vi ska tillbaka till jobbet efter semestern. Ofta ger den med sig så snart man är i gång igen. Till dess får man försöka stå ut med nervositeten och betrakta den som en naturlig del av livet.
Stöd och hjälp om man mår dåligt
Om man är ung och tycker livet känns jobbigt finns det flera ställen att vända sig till för stöd och hjälp, till exempel elevhälsan, ungdomsmottagningen eller Barn- och ungdomshälsan.