Solrosor
Pressmeddelande 2018-11-22

Årets solrospristagare

Åbro Bryggeri, Busfrö Nytt och Bytt samt Climate Recovery får pris för klimatsmart arbete.

Kalmar läns klimatkommission har utsett Åbro Bryggeri i Vimmerby, Busfrö Nytt och Bytt i Västervik och Kalmar samt Climate Recovery i Kalmar till årets Solrospristagare. Utmärkelsen delas ut den 20 december kl 10:00 på länsresidenset i Kalmar. Solrospriset består av ett diplom och en blomma.

Åbro Bryggerier får utmärkelsen för sitt arbete med energieffektivisering och miljöarbete. Bryggeriet är bland annat numera fossilfritt i sin uppvärmning och elproduktion och man har även halverat energiåtgången per liter producerad dryck. Climate Recovery prisas för ventilationsutrustning som tillverkas av återvunnet glas, vilket leder till betydligt lägre utsläpp av koldioxid än om man använder annat material.

Återbruksbutiken Busfrö Nytt och Bytt säljer både kläder och inredning och finns i dag i Västervik, Kalmar, Jönköping, Motala och Norrköping och får utmärkelsen med motiveringen att verksamhetens affärsidé genererar ett minskat klimatavtryck som bygger på folks vilja att göra väl - ett föredöme för beteendeförändringar.

Om Solrospriset

Klimatkommissionen Kalmar län delar årligen ut ett uppmuntringspris till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimat smartare Kalmar län. Priset ges till de som har utfört framstående åtgärder eller insatser som inspirerar och genererar innovation, jobb och aktiviteter inom klimat och energiområdet. 

Kontakt

Akko Karlsson
Ordförande i Kalmar läns klimatkommission
Tfn 070-525 72 23

Uppdaterad 23 november 2018 Lämna synpunkter på innehållet