Konstnären Katarina Olausson Säll framför en målning.
Pressmeddelande 2019-05-28

Årets konstnärsbelöning utsedd

Årets konstnärsbelöning på 40 000 kronor ur Uddenberg-Nordingska Stiftelsen går till Katarina Olausson Säll.

I sitt måleri lyckas Katarina Olausson Säll med att på ett lågmält, skimrande språk, medryckande beskriva händelser i livet. Det kan vara en tältöppning där ett barnansikte hemlighetsfullt kikar ut, eller atmosfären runt Cykelgötes gamla, förfallna hus, när det sakta förflyttas längs bygatan för att omplaceras i Grönsaksgötes trädgård. Barn på isen som flyger fram på skridskor...

Katarina Olausson Säll bär på en egen melodi som ögat och örat älskar.

Uddenberg-Nordingska Stiftelsen delar årligen ut belöningar för att bland annat främja konstnärlig utbildning och undervisning. Det är direktavkastningen på förvaltat kapital som delas ut i belöningar. Stiftelsen har sedan starten 1983 delat ut mer än tre miljoner kronor. Stiftelsen står under länsstyrelsens tillsyn och leds av en styrelse bestående av representanter från Region Kalmar län, Mörbylånga kommun, Konstakademin och Länsstyrelsen i Kalmar län.

Ingeborg Eriksson, ordförande i Uddenberg-Nordingska Stiftelsen

Katarina Olausson Säll