Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på viruset som orsakar covid-19.
Pressmeddelande 2022-03-31

Än är pandemin inte över

Trots att covid-19 från 1 april inte längre klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom betyder det inte att pandemin är över.

För närvarande är omkring 30-talet patienter inlagda på länets tre sjukhus med covid-19 och fortfarande avlider patienter av sjukdomen.

- Efter två år med kraftig belastning av sjukvården i länet ser vi att sjukdomen kommer att finnas kvar under överskådlig tid även om den ändrat karaktär. Det är något vi får förhålla oss till. Smittspridningsläget avgör hur vi arbetar och det har inte förändrat sig. Därför gäller fortsatt restriktivitet vid exempelvis besök på vårdavdelning, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Samtidigt understryker han att det inte betyder att covid-19 alltid är huvudanledning till att man är inlagd. I en del fall är patienten inlagd för något annat men konstateras också ha covid-19 vid provtagning.

- Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig och ska fortsätta att smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19. Det förekommer fortfarande en betydande smittspridning även om de flesta inte behöver söka sjukvård. Det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom i covid-19 är att vaccinera sig. Fortfarande är det en av tio över tolv års ålder som inte tagit någon dos alls, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Om man får symtom som kan bero på covid 19 gäller som tidigare att stanna hemma, undvika kontakter och först när man varit symtomfri i två dygn gå tillbaka till jobbet.

Fakta/Två år med covid-19 i Kalmar län

Totalt har 2 080 personer vårdats för covid-19 vid länets sjukhus sedan det första fallet diagnosticerades i mars 2020. Av dessa har 191 personer avlidit med covid-19, Fem av de avlidna har varit från andra län men vårdades vid sjukhus i Kalmar län när trycket mot sjukvården var som värst i landet och patienter flyttades hit från andra regioner i landet.

Mer information

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare

Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör

Kontakt sker genom pressjouren 0480-841 31

 

Uppdaterad 31 mars 2022 Lämna synpunkter på innehållet