Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp

Tekniksprånget

Via Tekniksprånget kan du som blivande ingenjör eller tekniker hos oss få ett meningsfullt och utvecklande arbete och vara med och rädda liv varje dag

Tekniksprånget är ett praktikprogram för dig som gått NA/TE och är under 21 år. Praktiken är fyra månader lång och du får en praktiklön på 17 635 kr per månad (timanställning). 

Har du svårt att bestämma dig vad du vill utbilda dig till? Genom Tekniksprånget får du betalt för att ta reda på om ingenjör eller tekniker är något för dig. 7 av 10 anser att Tekniksprånget påverkat valet av utbildning. Sedan är det bara att söka en av de många utbildningar som finns inom området, till exempel kan du läsa till byggnadsingenjör, fastighetsingenjör, driftingenjör, sjöingenjör eller civilingenjör i datateknik, datavetenskap, datorsäkerhet, systemvetenskap och informationsteknologi.

Arbetsuppgifter under praktiken

När du gör praktik hos oss får du utföra arbetsuppgifter som är viktiga för verksamheten samtidigt som du får stöttning av engagerade handledare. För att du ska få ut så mycket som möjligt av praktiken krävs att du själv är driven och duktig på att ta egna initiativ.

Du får olika typer av arbetsuppgifter beroende på om du gör din praktik inom IT, medicinteknik eller inom fastighet.

Frågor och svar

Vad säger tidigare tekniksprångare?

”Sjukhus som arbetsplats har alltid lockat mig. Jag är så tacksam för att jag gavs möjligheten att få inblick i det medicintekniska yrket och vilken viktig funktion och bärande balk den medicintekniska avdelningen (MTA) har på ett sjukhus. Det varma välkomnandet, inkluderande förhållningssättet och alla trevliga människor jag träffat på alla avdelningar på Västerviks sjukhus är fantastiskt. Jag är så imponerad av allas insatser!”
Oskar Byrén

"Man kände sig verkligen som en anställd på arbetsplatsen. Istället för att gå bredvid och titta på fick man göra riktiga arbetsuppgifter. Det kändes som att jobba som ingenjör under en kort tid, och man har nu bra möjligheter att fundera på vilken inriktning man är mest intresserad av."
Fredrik Jonsson

"Det var jätteroligt att få komma ut och praktiskt arbeta som en ingenjör samt att få en inblick i verksamheten och se hur allt hänger ihop med sjukvård, IT och teknik"
Jonathan Thulin

"Tekniksprånget är jättebra, speciellt när man efter gymnasiet inte riktigt vet vad man vill göra. Nu har jag fått en inblick i vad en ingenjör gör och jag vet mer om hur till exempel en byggprocess går till från början till slut."
Amanda Wallström

"I början fick jag gå med ingenjörer och se vad de gör, men sedan blev jag mer självständig."
Clara Rydholm

"Det känns som en bra arbetsgivare som tänker på sina medarbetare och deras välmående. Allt känns väldigt proffsigt skött och det är mycket fokus på att utvecklas, i alla fall på IT där jag har varit. Mina kollegor gjorde allt för att få oss tekniksprångare så involverade som möjligt och samtidigt försöka lära oss något kombinerat med nytta, det uppskattade jag!"
Rasmus Haglund

Läs mer

Relaterat på andra webbplatser