Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Kvinna på en tandvårdsklinik.

Emina, lärling

Eminas nyfikenhet för tandläkaryrket väcktes i samband med sin egna tandreglering. Efter lärlingsprogrammet är hon säker på att det är tandläkare hon vill bli.

Hur kommer det sig att du sökte till lärlingsprogrammet?

– Jag sökte till lärlingsprogrammet för att testa på tandvården som arbetsplats. Mitt intresse för för tandläkaryrket väcktes i samband med min egna tandreglering då det blev frekventa besök som gjorde mig nyfiken på yrket. När jag såg en annons om lärlingsprogrammet på bussen sökte jag direkt.

Vad har varit bäst och roligast under lärlingsperioden?

– Min tid som lärling har gett mig väldigt mycket. Det har gett mig en klarhet i att tandläkare är det jag vill bli. Som gymnasieelev kan det vara väldigt svårt att veta vad man vill göra i framtiden och då är lärlingsprogrammet ett ypperligt tillfälle att verkligen få testa på samtliga tandvårdsyrken och samtidigt få en bild av hur hela organisationen fungerar.

– Det jag tyckte var roligast under lärlingstiden var att assistera tandläkarna då man fick en första-parkettbiljett till behandlingarna. Vid några tillfällen har jag även fått testa på några av behandlingarna. Vi lärlingar fick även auskultera på specialisttandvården i en vecka på samtliga specialistavdelningar, vilket var superkul och jättegivande. 

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

– Genom lärlingsprogrammet har jag fått bekräftat att det är tandläkare jag vill bli och hoppas nu komma in på någon av landets tandläkarutbildningar. Direkt när årets ansökningsperiod till studier på universitet och högskolor öppnade skickade jag in ansökan till alla de orter i Sverige som har tandläkarutbildning.