Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Kvinna i ett mottagningsrum i tandvården

Lärling inom Folktandvården

Slutar du snart gymnasiet och är nyfiken på att arbeta inom tandvården i framtiden? Jobba som lärling hos oss!

Att vara lärling är ett bra sätt för dig att få en inblick i olika tandvårdsyrken. Som lärling får du prova på olika arbetsuppgifter på någon av våra kliniker. Till att börja med arbetar du under handledning och så småningom mer självständigt.

Emina, lärling

"Som gymnasieelev kan det vara väldigt svårt att veta vad man vill göra i framtiden och då är lärlingsprogrammet ett ypperligt tillfälle att verkligen få testa på samtliga tandvårdsyrken". Läs hela intervjun.

Kvinna på en tandvårdsklinik.

Foto: Mattias Johansson

Matteus, tandläkarstudent och tidigare lärling

"Som lärling får du prova på många olika saker, men behöver aldrig känna dig handfallen eftersom det alltid finns en handledare eller annan kollega i närheten som gärna hjälper till." Läs hela intervjun.

Lärling på folktandvården

Foto: Matteus Lilja

Frågor och svar

Vad krävs av mig för att få en lärlingsplats?

Du ska ha läst eller håller på att avsluta ett gymnasieprogram som gör dig behörig att studera till tandhygienist eller tandläkare.

Behörighetskrav för att studera till tandläkare: Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.

Behörighetskrav för att studera till tandhygienist: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (Områdesbehörighet 16/A14).

Under hur lång tid pågår lärlingsprogrammet?

Lärlingsprogrammet startar 1 september varje år. Inledningsvis är lärlingsperioden 4 månader, därefter finns möjlighet att förlänga perioden med ytterligare 5 månader om det finns ömsesidigt intresse från både lärling och klinikchef. Om du i slutet av lärlingsperioden kommer in på en utbildning har du givetvis möjlighet att sluta din praktik tidigare.

Får jag lön?

Du får en lärlingslön under programmets gång.

Jag vill ansöka om lärlingsplats. Hur gör jag?

Ansökningsperioden för lärlingsprogrammet är den 1-30 april.