Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp

Hitta på sidan

Hitta på sidan
Evelina ortodontiassistent på Folktandvården

Evelina Bertilsson, ortodontiassistent

Som ortodontiassistent har Evelina ett varierande, självständigt och detaljrikt yrke.

Hur väcktes ditt intresse för att jobba inom tandvården?

– Jag fick upp ett litet intresse för tandvård redan när jag själv gick som patient på tandregleringen för över 15 år sedan. Jag tyckte det var så häftigt att man kunde fixa tänderna med hjälp av tandställning och det är så kul att kunna se resultat av en behandling och hur mycket det gör för många. Det var framför allt just tandreglering som lockade så jag blev oerhört glad när det öppnades en jobbmöjlighet här lagom till min tandsköterskeexamen, säger Evelina.

Vad lockade dig att bli ortodontiassistent?

– Redan när jag började jobba som tandsköterska på tandregleringen informerades jag om att en vidareutbildning till ortodontiassistent var aktuell, vilket jag såg som en fantastisk möjlighet. När utbildningen drog igång hade jag redan hunnit få en känsla av vad yrket innebar. Studierna på två år bestod av teori, föreläsningar och praktiska övningar på kliniken. Praktiken genomfördes på hemmakliniken i det dagliga arbetet. Mellan kurstillfällena hade vi skriftlig tentamen samt att vi skulle klara av och redovisa vissa praktiska moment, berättar Evelina.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Förutom möten med patienter är det de varierande arbetsuppgifterna som jag uppskattar i yrket som ortodontiassistent. Även om många tror att det blir enformigt att bara syssla med tandställning ingår det så många olika moment. Vi bondar tandställning, utför bågbyten, informerar och instruerar, avlägsnar tandställning, fotograferar och gör även en hel del administration, förklarar Evelina.

Till dig som funderar på om ortodontiassistent är nästa steg i din utveckling kanske
följande får dig att våga ta det första steget:

– Våga ta chansen, tycker Evelina. Speciellt om du tycker att det är kul att jobba självständigt och gillar när det är lite "pilligt". Vi kommer att behöva nya tandsköterskor och ortodontiassistenter, så jag hoppas att det finns någon som vill söka sig till oss. Jag har aldrig ångrat att jag tog det här steget.