Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Porträttbild Maria Petersson.

Maria Petersson, projektledare IT

På projektkontoret jobbar Maria Petersson som projektledare med sju andra kollegor. Tillsammans ansvarar de för cirka 35-40 projekt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

— Att jag får bidra till att Region Kalmar läns olika verksamheter har ett bra och pålitligt IT-stöd, men också att jag lär mig nya saker hela tiden. Jag är involverad i många roliga projekt.

Vad har du jobbat med för slags projekt hittills? 

— Jag har varit anställd som projektledare sedan december 2018 och under den tiden har jag jobbat med projekt som varit varierande och inom olika områden. Några exempel på projekt jag haft och har avser förbättrat systemstöd för inventariehantering, automatisering av fakturahantering för utomlänsvård, koordinering kring uppsättning av teknik och systemstöd inför uppstart av medicinsk sekreterarutbildning på Högalids folkhögskola.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

— En vanlig dag börjar oftast med att jag stämmer av med projektgruppen för något av mina projekt. Efter det så kan det vara styrgruppsmöte för ett annat projekt, vilket följs upp av efterarbete med exempelvis protokollskrivning. I slutet av dagen kan det bli ytterligare ett möte med en kollega där vi till exempel diskuterar informationsinsamlingen för kommande projekt.

Hur jobbar ni inom projektkontoret?

— Just nu driver jag flera projekt. Några av mina kollegor fokuserar på ett stort projekt, medan andra leder flera mindre projekt parallellt. Inom projektkontoret har vi också olika områden som vi ansvarar för, till exempel kompetensutveckling, verktyg, processer, rutiner och omvärldsbevakning. På våra månadsmöten uppdaterar vi varandra på vad som händer inom de olika områdena och diskuterar olika utmaningar som vi har i projekten. Vi projektledare stöttar och hjälper ofta varandra och eftersom vi har olika kunskapsområden kompletterar vi också varandra väldigt bra.

Vad motiverar dig i vardagen?

— Att få utmana mig själv genom att kliva ur min komfortzon och göra något som jag tycker är lite obehagligt eller läskigt, men inse att det går bra. Det enda som krävs är mod. Jag blir också motiverad av att få positiv feedback på något jag gjort och att alltid kunna lita på mina kollegor som är kunniga, engagerade och alltid beredda på att hjälpa till.

Hur bör man vara som person i din roll?

— Strukturerad, målinriktad och positiv. Det tycker jag är bra egenskaper för en projektledare. Och att vara uthållig och inte ge upp.

Vilka utmaningar ser du i framtiden inom ditt område?

— Den tekniska utvecklingen går väldigt fort, vilket ger nya möjligheter till digitalisering. Utmaningen är att ta vara på dessa möjligheter och anpassa sättet vi driver projekt.

Läs mer