Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp

Hitta på sidan

Hitta på sidan
Bosse Karlsson kör servicevagn i korridor

Bosse Karlsson, drifttekniker

Värme, vatten, kyla, gaser, ventilationer och inventarier. Det är Bosse och hans kollegor som ser till att allting fungerar i regionens fastigheter.

Hur ser en vanlig arbetsdag dag ut för dig?
– Man börjar dagen med att titta i arbetsorderdatorn. Det blir inte alltid som man planerat, man får ta de akuta grejorna först. Jag är mekaniker och ansvarig bland annat för att rörposten på Västerviks sjukhus fungerar. Sedan är det en väldig bredd i arbetsuppgifterna - serva förlossningssängar, besiktiga takliftar, tillverka saker som inte finns att köpa, ligga på golvet och laga en säng eller andra inventarier som finns på vårdrummen. Som du hör jobbar jag ofta nära patienterna. En del andra av mina kollegor jobbar mer i skymundan. Men för min del gäller det att ha en bra dialog med vårdpersonalen, så att man inte stör. I de lägena har jag även nytta av att jag själv jobbat inom vården tidigare. Responsen jag får kommer från vården och man möts av mycket tacksamhet. Och är de nöjda, så är jag också nöjd!

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Vi jobbar för patienterna och sjukvårdspersonalen. Utan dem har vi inget jobb och utan oss fungerar inte sjukhuset. Jag gillar att hjälpa till, vara kreativ och hitta lösningar på problem som uppstår. Det är också roligt att få träffa mycket folk.

– Sedan är vi ett bra gäng här! Den som börjar här stannar kvar, det är ingen som har slutat. Jag tror det beror på att alla trivs. Det är en bra arbetsmiljö och alla kollegor är hjälpsamma. Jag tycker att vi har ett roligt och omväxlande jobb. Alla drifttekniker här har olika inriktningar och uppgifter. Det är bara när vi har beredskap, och då är vi alltid två, som vi jobbar brett. Vi får gå internutbildningar inom olika områden. Man kan lite inom varje område och sen mycket på sitt eget område. Vi hjälper varandra och kan ofta lösa alla problem tillsammans, oavsett vad det handlar om.

Vilka egenskaper är bra att ha för att trivas i din roll?
– Att man är nyfiken och vill lära sig, och att man tycker om att jobba med händer. Händerna och huvudet! Man måste också vara självgående, det kommer ju mer rutin man får. Och om man blir osäker så ringer man bara sina kollegor.

– I jobbet gäller det att vara kreativ och hitta lösningar, och det är viktigt att vara positiv. Jag har jobbat här i 28 år och löst alla problem hittills. Vi gör det omöjliga möjligt, oftast i alla fall! Om det är något vi inte klarar får vi ringa leverantörerna och be om råd. Och om vi inte kan lösa det själva tar vi hit en tekniker som är specialist på just den produkten.

Vad är det mest utmanande?
– Det är när man får ett jobb där man från början inte vet hur man ska göra, men att man löser det. Man diskuterar med kollegor och använder sin kunskap och rutin. Man får vara lite klurig. Det går alltid att lösa problem, ingenting är omöjligt, det handlar bara om vilja. Jag har varit här i många år och stressar inte upp mig i onödan. Alla kan göra fel, och när det blir fel så gör man om och gör rätt, svårare än så är det inte.