Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Linnea Oskarsson är specialistsjuksköterska på Länssjukhuset i Kalmar

Möt Linnea, specialistsjuksköterska i intensivvård

Linnéa Oskarsson arbetar som specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård på Länssjukhuset i Kalmar.

Hon har arbetat här sedan september 2021 och har aldrig ångrat att hon valde att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska.

- Jag har alltid velat specialisera mig men jag visste inte inom vad. Det är väldigt mycket som jag tycker är roligt och spännande. Att det blev just Kalmar var för att jag bodde här. Några veckor in på sista terminen gör man en lång praktik på tio veckor, då bestämde jag mig att ”jag vill jobba här på IVA" och då blev det så. 

Varför valde du att börja jobba på Region Kalmar län och varför vill du fortsätta jobba här?

-Framför allt för att jag ville jobba här på IVA. Jag hade jobbat som bemanningssjuksköterska några år och var liksom ändå redo. Jag bor i Kalmar och trivdes så pass bra när jag gjorde min praktik, VFU, här och jag kände att det här är ett bra ställe att börja på och nu får det flyta på liksom. Sen är det också så att jag trivs på arbetsplatsen. Jag tycker vi har en bra arbetsmiljö. Vi har bra rutiner och det är roligt att jobba nära andra, och sen är det lönen så klart.

Hur ser en vanlig arbetsdag på IVA ut?

- Det är det som är det roliga med IVA. Dagarna är väldigt olika. Även om det är en specialistinriktning så är det en väldigt bred patientgrupp. Ena dagen kan vi ha det ganska lugnt och jag har en patient som är i en rehab-fas och jag hjälper de att komma upp i stol. En dag kan vara att det varit brytpunktsamtal och att man ska avveckla intensivvården och fokusera på att ge bra palliativ vård. Idag så ska jag starta upp dialys och utvärdera andningen i respiratorn och så där. Så det är väldigt olika.

Vilka egenskaper är bra att ha om man vill utbilda sig till IVA-ssk?

- Som person ska man vara nyfiken, liksom tycka att det är roligt. Många tänker att IVA är att det alltid är mycket att göra, men det är inte alltid det, men det kan vara tvära kast. Så det kan vara bra att ha den egenskapen att ta det lugnt när det är lugnt och fokusera när det är intensivt. Det är viktigt att veta att man aldrig är själv på IVA. Vi har alltid folk omkring oss. Vi har alltid ett team runt patienterna och läkaren är ett samtal bort och de kan vara här på sekunder om det är riktigt brådis.

Vad är det vanligaste patienter ligger inne för på IVA?

- Blodförgiftning är ju bland det vanligaste anledningen till att man ligger på IVA. Mycket lunginflammationer och sånt, där man inte riktigt håller andningen själv. Då vi kan vi behöva hjälpa till. Vi kan ju ge andningsvård och vi kan följa upp hur koldioxid och syrgasbalansen förhåller sig och ja, övervaka patienten mer exakt.

Har du något att säga till de som funderar på att söka till en specialistsjuksköterskeutbildning?

-Jag säger bara: ”sök”! Det är mycket roligare att jobba som specialist. Det är roligare att läsa specialistutbildning än grundutbildning och de som någon gång har stått där ensam med en dålig patient och inte vet vad de ska göra - de ska också söka. Det känns viktigt att jobba med de svårast sjuka och ha de medel som behövs och den kompetens som behövs. Det vill jag säga till den som går och funderar. Kom igen nu! Det blir kul, avslutar Linnéa och ler.