Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Porträtt Emma Joborn

Emma Joborn, student röntgensjuksköterska

Emma Joborn är undersköterska som tidigare jobbat på radiologiska kliniken i Västervik, men som nu läser på distans till röntgensjuksköterska.

Du läser på distans vid Luleå tekniska universitet. Hur går det?

– Det går bra! Det är väldigt spännande, samtidigt som det kräver en hel del självdisciplin att läsa på distans. Men för mig, och även många andra i klassen, som har familj och därmed inte vill flytta, så är distansutbildningen ett jättebra alternativ.

Utbildningen är tre år och du läser nu andra terminen. Hur har det varit hittills?

– Det är mycket att lära sig och ganska annorlunda att läsa på universitet jämfört med undersköterskestudierna på komvux. Men det går bra! Tiden går fort - jag började ju nyss, men snart är jag klar med andra terminen. Jag känner verkligen att jag valt rätt. Det blev extra tydligt nu, jag har nämligen precis kommit hem från första inneveckan i Luleå. Det var fullspäckade dagar! Väldigt givande att vara på plats och roligt att få träffa och lära känna klasskompisar och lärare som jag bara sett online tidigare. Också roligt att få komma till Luleå. Jag har inte hunnit se så mycket än, men det verkar vara en mysig stad.

Hur fungerar det rent praktiskt?

– Utbildningen är på distans och nu under pandemin har mer än vanligt skett på distans. I vanliga fall är det två till fyra träffar per termin. Det är ett genomtänkt upplägg och därför händer det mycket under den veckan man är i Luleå - praktiska moment, muntlig examination, övningar med mera.

– Under inneveckan har vi lektioner måndag till torsdag, men jag flög upp från Stockholm på söndagen och åkte hem på torsdagskvällen. Övrig undervisning görs på distans, ofta via zoom, där vi också har diskussioner i breakout-rooms. Vi har även inlämningsuppgifter för att hålla igång tänket och det är enkelt att maila lärarna om man har frågor. Så allt fungerar väldigt bra, det märks att det finns ett tydligt upplägg och inarbetade rutiner för att distansundervisningen ska fungera så smidigt som möjligt.

– Vi som går utbildningen ses via zoom för att pluggar ihop, vi har även en gruppchat och en facebooksida för klassen. Vi är nära på det sättet och ställer upp för varandra.

Du har kvar din anställning på regionen samtidigt som du nu vidareutbildar dig till röntgensjuksköterska. När du är klar är du garanterad en plats vid radiologiska kliniken vid ett av länets sjukhus. Vad tycker du om det erbjudandet?

– Det är ett väldigt bra erbjudande om man vill läsa vidare. För mig blev det lite av en morot, och en av anledningarna till att jag valde att studera just nu. Sedan min första sommar på röntgen har jag vetat att jag vill vara där. Jag tycker röntgensjuksköterskorna har spännande uppgifter och gillar kombinationen omvårdnad och teknik. När jag är klar med utbildningen vill jag gärna jobba i Västervik och tycker det är bra att man genom VFU:n (verksamhetsförlagd utbildning) kommer in i verksamheten redan under utbildningen.

– Det har också varit smidigt att man får en egen budget. Den ska täcka kurslitteraturen, som är rätt dyr, men också resor och boende. Jag kontaktar själv resebyrån och ger mina önskemål kring när jag vill åka och det är väldigt skönt att få sköta det själv. Böckerna kan jag beställa i bokhandeln i Västervik, som sedan fakturerar Region Kalmar län.

Röntgensjuksköterska – vad är det som lockar med det yrket?

– Sedan jag tog min undersköterskeexamen för drygt två år sedan har jag varit inställd på att läsa vidare och det stod mellan allmänsjuksköterska och röntgensjuksköterska. Jag är tekniskt intresserad och tycker också det känns roligt att få en nisch, därför blev det denna utbildningen. Det ska bli spännande att ta del av den tekniska utvecklingen, det händer mycket på den fronten och lärandet tar aldrig slut.

– Har man inte arbetat på en röntgenavdelning så vet man kanske inte riktigt vet vad det handlar om. Jag trodde först att det enbart var fokus på skadade ben, men det var så mycket mer. Även mixen av bokade besök och akutverksamheten lockar, jag tycker det är spännande och gillar när det går snabbt.