Vi förvaltar och utvecklar kulturen
Vi arbetar för att du ska ha tillgång till ett rikt, varierat och offentligt finansierat kulturutbud.
Kultur fyller flera funktioner i samhället och bidrar på olika sätt till kreativitet, nya tankesätt och samhällsutveckling. Kultur hjälper oss att förstå vår samtid, ger oss möjlighet att utveckla våra sinnen och reflektera över vad det är att vara människa.
Vårt uppdrag är att se till att kulturen är en naturlig del i din vardag. Arbetet utgår från Kalmar läns regionala kulturplan som är framtagen tillsammans med länets kommuner, länsstyrelsen, kulturorganisationer, föreningar och civilsamhället. I planen redogör vi för Kalmar läns regionala förutsättningar och för vilka kultursatsningar som vi vill prioritera under kommande år.
Frågor och svar
De övergripande mål som är prioriterade i gällande kulturplan är:
Kultur i hela länet
Det ska vara möjligt att ta del av professionell kultur oavsett var i länet man bor.
Kultur till barn och unga
Barn och unga ska få ta del av offentlig kultur inom skolan, biblioteken, musik- och kulturskolor och föreningar.
Jämställd, jämlik och tillgänglig kultur
Våra regionala kulturverksamheter medverka till ett jämställt och jämlikt och tillgängligt samhälle och för en socialt hållbar utveckling.
Kreativt klimat för kulturskapare
Det ska finnas goda förutsättningar för kulturskapare att utbilda sig, etablera sig och verka inom kulturområdet.
Följande kulturverksamheter får stöd:
- Byteatern Kalmar Länsteater/Dans i Kalmar län
- Designarkivet
- Filmregion Sydost
- Kalmar konstmuseum
- Kalmar läns Arkivförbund - KLAF
- Kalmar läns Hemslöjdsförening
- Kalmar läns museum
- Kalmar Läns Musikstiftelse - Länsmusiken
- Biblioteksutveckling Region Kalmar län
- Riksteatern i Kalmar län
- Svenskt Rockarkiv
- The Glass Factory
- Virserums Konsthall
- Capellagården
- Film i Glasriket
- Kalmar läns hembygdsförbund
- Sjöfararkusten Småland Öland
- Smålands Spelmansförbund
- Ölands Dramatiska Teater
- Litteraturnod Vimmerby
Syftet med Region Kalmar läns verksamhetsbidrag inom kulturområdet är att verka för ett brett och mångfacetterat kulturliv i hela länet. Att förvalta och utveckla ett rikt konst- och kulturliv med konstens egenvärde som grund och att kulturpolitiskt vara en aktiv del av den regionala utvecklingen.
Organisationer som erhåller verksamhetsbidrag medverkar till att de övergripande och specifika målen i Region Kalmar läns kulturplanen och de nationella kulturpolitiska målen uppfylls.
Region Kalmar läns kulturplan styrs strategiskt av de nationella kulturpolitiska målen, Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, Region Kalmar läns Regionplan, FN:s barn- och mångfaldskonventioner samt Agenda 2030.
Region Kalmar län ingår i kultursamverkansmodellen med Statens kulturråd. Den bygger på relationen armlängds avstånd mellan anslagsgivare och utförare. Det innebär att Region Kalmar län beslutar om övergripande mål och ekonomiska ramar och överlåter konstnärliga och kvalitativa bedömningar åt professionen. Verksamheten ansvarar för sakkunskap, konstnärligt innehåll och professionell ledning av kulturverksamheten.
Verksamhetsbidrag är kopplade till en långsiktig överenskommelse och ges till länsövergripande organisationer och organisationer av regional betydelse som bidrar till att den regionala kulturplanen genomförs.
Varje år delar Region Kalmar län ut kulturprojektmedel och kulturstipendier som stöd för personer, föreningar och organisationer som arbetar för kulturen i Kalmar län.
Projekt och aktiviteter som beviljas kulturprojektmedel ska i första hand ligga i linje med mål och prioriteringar i den regionala utvecklingsstrategin för Kalmar län och den regionala kulturplanen för Kalmar län.
För dig som arbetar med kultur
Du som arbetar med kulturfrågor eller relaterade frågor hittar mer information på Samarbetsportalen. Bland annat mer om kulturplanen, offentlig konst, Regionsamverkan Sydsverige, pågående kulturprojekt med mera.